http://radio-kulisek.cz/images/ktv.jpg

 -----------------------------------

AKTUALITY

Připravujeme pro vás

Kde nás potkáte

Připravujeme pro vás

Partneři

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/ulice.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/rastv.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/hracky.JPG

http://radio-kulisek.cz/images/vytopna.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/kpz.jpg

 
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/foto.jpg
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_1.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_2.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_3.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_4.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_5.JPG
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ambrozia_12.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/karpacz_re.jpg

Návštěvy

Retrospektiva kontroverzních bratrů: Pro velký zájem otevřena až do 14. února PDF Tisk E-mail

25.1.2016
TZ: Výstava v pražské galerii GOAP, která byla uspořádána u příležitosti 80. narozenin kontroverzních sourozenců, prodlužuje svou otevírací dobu veřejnosti o 14 dní. „Retrospektivní expozice představuje průřez celoživotní tvorbou obou umělců, k vidění je 100 fotografií z ateliéru Jana Saudka a 160 kreseb a komiksových ilustrací Káji Saudka, ale i artefakty, které doprovázely tvorbu obou umělců. Součástí je i přesná replika ateliéru Káji Saudka,“ láká na výstavu galerista Zdeněk Kočík a upozorňuje, že se jedná o jedinečnou příležitost vidět tvorbu obou autorů v takovém rozsahu na jednom místě.

http://galerie-kulisek.euweb.cz/albums/userpics/10001/vystava2.jpg

Jan Saudek vybral ze své tvorby jak notoricky známé fotografie, tak i ty dosud nepublikované, a to od začátku 50. let až po současnost. „K vidění jsou klasické fotografie, jako je Život, emotivní dílo zachycující muže držícího novorozence, tak například Hey Joe a Hey Joe po třiceti letech, fotografie, které zobrazují stejné místo s rozdílem třiceti let. Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o kontroverzní portréty. Pomyslnou třešinkou je pak i replika slavného okna, které je známé z umělcových fotografií,“ uvádí Kočík. Všechny vystavené exponáty přitom pocházejí přímo z archívu Jana Saudka.

Z tvorby Káji Saudka je k vidění 160 kreseb a komiksových ilustrací, a to od raných 50. let až do let 90. „Snažili jsme se zachytit nejen známé komiksové kresby, ale i díla nepříliš známá. Výjimečností jsou malované titulky pro televizní pořad Vlaštovka i kresby, které se staly inspirací pro Janovy fotografie. Část prostoru jsme věnovali i jeho pikantní komiksové tvorbě,“ vyjmenovává Kočík.

Expozice měla být veřejnosti přístupná pouze do 31. ledna. „Pro velký zájem ze strany návštěvníků jsme se rozhodli výstavu prodloužit o 14 dní. Zájemci tak mají možnost prohlédnout si ojedinělou sbírku fotografií a kreseb přesně do 14. února,“ uzavírá Kočík.

GOAP, Staroměstské náměstí 15, Praha 1
Otevřeno denně od 10:00 do 20:00
Expozice přístupná do 14. 2. 2016

Jan a Kája Saudkovi

Sourozenci Saudkovi jsou slavnými uměleckými dvojčaty. Narodili se 13. května 1935 a v loňském roce oslavili své 80. narozeniny. Sourozenci pochází z Prahy a část svého dětství strávili kvůli svému polovičnímu židovskému původu v koncentračním táboře.

Kája Saudek se s komiksy seznámil již v dětství. Do širšího povědomí se dostal v roce 1966, kdy jeho kresby využil Miloš Macourek ve filmu Kdo chce zabít Jessii? Na začátku 70. let se živil kreslením seriálů pro časopis Mladý svět, na konci 70. let pak začal spolupracovat s Českou speleologickou společností, která umožnila vydávat jeho komiksy v několikatisícovém nákladu. V 90. letech byla prakticky všechna jeho díla znovu vydána (Muriel a andělé, Major Zeman a jeho 6 případů). Od roku 2006 do června roku 2015 Kája Saudek ležel v kómatu v Motolské nemocnici. Krátce po svých 80. narozeninách v Motolské nemocnici zemřel.

Jan Saudek se ve své tvorbě zaměřuje na ženské tělo a ženu jako objekt, ale i na motivy vztahu ženy a muže a na vztahy dětí a dospělých. Po studiu na grafické škole se živil jako fotograf v tiskárnách a v té době začal i s první vlastní kresbou. Na konci 60. let začal cestovat po světě a sbírat inspiraci v Americe, kde proběhla i jeho první samostatná výstava (University of Indiana, Bloomington). Svá díla vystavoval po celém světě a v roce 1990 získal francouzský umělecký Řád umění a literatury. Jan má několik dětí a v současné době žije s manželkou Pavlínou Saudkovou, se kterou vychovává tři děti včetně nejmladší jednoleté dcery Josefíny.

 
< Předch.   Další >