http://radio-kulisek.cz/images/ktv.jpg

 -----------------------------------

AKTUALITY

Připravujeme pro vás

Kde nás potkáte

Připravujeme pro vás

Partneři

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/ulice.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/rastv.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/hracky.JPG

http://radio-kulisek.cz/images/vytopna.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/kpz.jpg

 
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/foto.jpg
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_1.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_2.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_3.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_4.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_5.JPG
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ambrozia_12.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/karpacz_re.jpg

Návštěvy

Nový knižní počin PDF Tisk E-mail

Především milovníky výtvarného umění jistě potěší nový knižní titul s názvem „Obrazy ze sbírek Městského muzea a galerie Lomnice nad Popelkou“.

Jedná se o reprezentativní průřez přebohatého obrazového fondu této instituce čítající na tisíc položek. Publikace vydaná za finanční podpory firmy Kobit Jičín Městem Lomnice nad Popelkou je vytištěna na kvalitním křídovém papíru a byla poprvé veřejnosti prezentována v rámci letošní prvomájové vernisáže výstavy obrazů Oty Nalezinka zde též zastoupeného.  Obsahuje téměř osm desítek barevných fotografií sedmdesáti různých výtvarníků včetně klasiků české i zahraniční malby (Schikaneder, Machek, Ženíšek, Kohl, Führich, Kirnig, Kaván, Langer, Koníček, Dědina, Procházka, Hůrka, Rada atd.) dále je zastoupeno i moderní umění (Jíra, Komárek, Jiroudek, Salaba, Kábrt, Oplt, Pokorný, Klápště atd.)  Jedná se převážně o olejomalby,  s časovým rozsahem od poloviny 18. století až po dnešek řazených chronologicky. Zárukou její vysoké kvality je autorská dvojice, a to jak snímků, tak i  grafické úpravy dílka – pánové Jaroslav a Matěj Bártovi. Předmluvu napsal starosta města pan Vladimír Mastník  a ředitel muzea pan Jan Drahoňovský.

Základy obrazové sbírky lomnického muzea položila již průmyslnická rodiny Šlechtů, štědří mecenáši místní kultury. Vedle muzejní dlouhodobé sbírkotvorné a akviziční činnosti galerii obohatily též díla mimoregionálních umělců, kteří zde v průběhu let vystavovali a darovali některé ze svých pláten. Každý v publikaci prezentovaný obraz má svůj specifický osud získání a většina ze zobrazených historických prací prošla rukama restaurátorů. Vedle klasiků české i zahraniční malby je vyváženým poměrem zastoupeno také současné moderní umění.

Vydání této nové publikace podtrhuje význam dlouholeté tradice výstavnictví v našem městě a zároveň také lomnické galerie, která je kromě maloskalské jediným stálým zařízením tohoto typu v oblasti severovýchodních Čech mezi Hradcem Králové a Libercem. Jako vhodný dárek si zmíněný knižní počin můžete zakoupit v ceně 120,- Kč (a poštovné) pouze v lomnickém muzeu.

Mgr. Jan Drahoňovský
ředitel
Městského muzea a galerie
Lomnice nad Popelkou

 
< Předch.   Další >