http://radio-kulisek.cz/images/ktv.jpg

 -----------------------------------

AKTUALITY

Připravujeme pro vás

Kde nás potkáte

Připravujeme pro vás

Partneři

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/ulice.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/rastv.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/hracky.JPG

http://radio-kulisek.cz/images/vytopna.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/kpz.jpg

 
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/foto.jpg
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_1.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_2.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_3.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_4.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_5.JPG
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ambrozia_12.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/karpacz_re.jpg

Návštěvy

Hasičská slavnost přilákala do Františkova stovky návštěvníků PDF Tisk E-mail

Oživlé obrazy kostnické exekuce doplnily posedmé tradiční dřevosochání. Ve Františkově u Rokytnice nad Jizerou se bavili dospěli i děti.

http://galerie-kulisek.euweb.cz/albums/userpics/10001/hasmod.jpg

Úžasná podívaná začala první prázdninovou sobotu. Kusy dřeva se pod rukama „Mistrů“  měnily v nádherné sochy. U Muzea a galerie Starý kravín vznikali Krakonošové, pohádkové postavičky, různá zvířátka...
„Na Dřevosochání jezdíme s ukázkami krkonošských řemesel hned od začátku. Pozorujeme, kolik práce se tu udělalo. Dříve byla expozice jen v přízemí. Vzpomínáme, jak jsem se tísnili u schodů a okolo nás proudilydavy návštěvníků. Letos jsme byli v patře, které se otevřelo před několika lety, svědky netradiční události. Přímo nad námi vyvedla ptačí rodina mladé. Malí opeřenci ještě létat neuměli, seděli na trámech a čekali na potravu od rodičů. Ti se měli co ohánět,“ říkají lidoví řemeslníci manželé Uríkovi.

Úterní státní svátek patřil ve Františkově u Rokytnice nad Jizerou tradiční hasičské slavnosti. Prostor pod Starým kravínem zaplnila stará hasičská technika. Ruční stříkačku z roku  1903 obdivovali děti i dospělí. A což teprve, když si mohli vyzkoušet, jak se s ní zachází! Pozornosti neušla ani „hasičská babeta“, která byla mezi vystavenými exponáty skutečnou raritou.

Upálení Jana Husa připomínají každoročně oživlé obrazy kostnické exekuce.  Mistr Jan je přiveden katem k hranici. Scéna ze začátku kopíruje historickou událost a Hus nechce odvolat. Katem je přivázán k sloupu a připravená hranice se zapálí. Mistr Jan na rozdíl od historie pakodvolá a místní hasiči pomocí ruční stříkačky hranici uhasí. Všichni dosavadní představitelé Jana Husa tak odešli mokří od hlavy až k patě. Netradiční ztvárnění Husova upálení se pokaždé návštěvníkům líbí.

 
< Předch.   Další >