http://radio-kulisek.cz/images/ktv.jpg

 -----------------------------------

AKTUALITY

Připravujeme pro vás

Kde nás potkáte

Připravujeme pro vás

Partneři

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/ulice.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/rastv.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/hracky.JPG

http://radio-kulisek.cz/images/vytopna.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/kpz.jpg

 
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/foto.jpg
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_1.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_2.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_3.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_4.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_5.JPG
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ambrozia_12.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/karpacz_re.jpg

Návštěvy

Filozofující karikaturista Pavel Matuška v muzeu PDF Tisk E-mail

V pořadí třetí výstava lomnického muzea v letošní sezóně bude věnována dílu známého výtvarného humoristy pana Pavla Matušky, kterého veřejnost zná především coby kreslíře legendárního časopisu Dikobraz nebo Mladého světa či periodika Krkonoše a Jizerské hory.

http://galerie-kulisek.euweb.cz/albums/userpics/10001/uvod_26.JPG

Slavnostní zahájení výstavy nazvané Pavel Matuška „Usmívání“  - kresba, malba, řezba proběhne za účasti autora tradičně v neděli 13. dubna od 10 hodin ve výstavní síni muzea. Úvodního slova se zhostí člen rady kraje a starosta města pan Vladimír Mastník, v kulturním programu vystoupí Jiří Jína (akustická kytara), Pavel Halama (saxofon) a Antonín Jína (bicí).

http://galerie-kulisek.euweb.cz/albums/userpics/10001/uvod_2%7E0.JPG

Pavel Matuška se narodil v roce 1944 v Třebechovicích pod Orebem, kde dodnes žije a tvoří. V roce 1962 maturoval na SPŠ strojnické v Rychnově nad Kněžnou. Jako výtvarník propagace začal pracovat v roce 1967 v královéhradecké Fotochemě a postupně pak v několika dalších podnicích. V letech 1976 - 1979 absolvoval šestisemestrální Studium teorie a praxe grafiky periodik při Fakultě žurnalistiky UK v Praze. Výtvarníkem na volné noze v oboru reklamní grafiky, ilustrace a kresleného humoru se stal v roce 1984.Svůj kreslený humor publikoval od roku 1980 v domácích novinách a časopisech, a brzy se zařadil mezi filozofující karikaturisty po bok Borna, Bartáka, Slívy, Jiránka, Renčína, Hrubého, Pálky a dalších. Ilustroval několik knížek a jeho kresby po léta otiskoval švýcarský humoristický časopis Nebelspalter. Jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách pořadatelů mnoha mezinárodních soutěží a festivalů kresleného humoru, na kterých také získal řadu ocenění. Z těch nejvýznamnějších např.: 1980 - Prix Excellency Tokio (Japonsko), 1985 - Zvláštní cena poroty Marostica (Itálie), 1986 - Zlatá medaile Varaždin (Jugoslávie), Prix du graphisme Anglet (Francie), 1987 - 3. cena Beringen (Belgie), 1988 - 3. cena Montreal (Kanada), 1989 - Prix Press Jury Knokke-Heist (Belgie), Grand Prix Riga (Lotyšská SSR), 2. cena Kragujevac (Jugoslávie), 1990 - Press Prize Beringen (Belgie), 1991 - Prix Town Harelbeke (Holandsko), 1993 - Prix Municipality of Sincan Istanbul (Turecko), 2012 - 1. cena na mezinárodní soutěži kresleného humoru v Burse (Turecko) a řada dalších. Četná ocenění získal i na domácích soutěžích a přehlídkách (stadion Praha, Humorest Hradec Králové, Bienále Písek aj.)V roce 1990 vydal vlastní knížku kresleného humoru Žiju, povolení mám, v roce 2006 velkou monografii Usmívání - kresba / malba / řezba.Uspořádal více než padesát samostatných výstav výtvarného humoru a zúčastnil se stejného počtu výstav skupinových, spolu s dalšími autory. V současné době se vedle reklamní grafiky stále více věnuje volné tvorbě - malbě a řezbě. Vyměnil čtvrtku, pero a tuš za plátno, štětce, barvy a dláta a lipové dřevo. Ale ani ve svých obrazech a dřevěných plastikách však neopouští svou filozofickou základnu - humor. Jeho zálibou je cestování, turistika a fotografování. Uskutečnil mnoho poznávacích cest po celém světě.Pavel Matuška je členem Unie výtvarných umělců ČR.Výstavu Pavel Matuška „Usmívání“ si můžete prohlédnout až do 4. května. Díky tomuto nutnému posunutí data nebudeme zcela výjimečně ctít tradiční prvomájovou vernisáž. Termín následující tematické výstavy nazvané „Ozvěny 1. světové války“ byl tak odložen až na 11. května.Mgr. Jan Drahoňovskýředitel muzea

 
< Předch.   Další >