http://radio-kulisek.cz/images/ktv.jpg

 -----------------------------------

AKTUALITY

Připravujeme pro vás

Kde nás potkáte

Připravujeme pro vás

Partneři

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/ulice.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/rastv.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/hracky.JPG

http://radio-kulisek.cz/images/vytopna.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/kpz.jpg

 
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/foto.jpg
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_1.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_2.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_3.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_4.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_5.JPG
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ambrozia_12.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/karpacz_re.jpg

Návštěvy

I společné jídlo a pohodové ráno může pomáhat PDF Tisk E-mail

Vrchlabí, 10. května 2014 - Historicky poprvé se dnes dopoledne ve Vrchlabí konala takzvaná Férová snídaně. Jedná se o happening formou pikniku, který se dnes konal kromě Vrchlabí i v dalšíh 114 městech v Česku na oslavu Světového dne pro spravedlivý obchod (fair trade). Na Otevřené farní zahradě u sborového domu Českobratrské církve evangelické se nás ke společné snídani sešly zhruba tři desítky.

http://galerie-kulisek.euweb.cz/albums/userpics/10001/pla.JPG

Každý, kdo přišel společně posnídat, přinesl také něco dobrého pro ostatní. "Na nedostatek jídla jsme si opravdu nemohli stěžovat," říká Jakub Kašpar, místokurátor Sboru ČCE ve Vrchlabí, koordinátor dnešní Férové snídaně. "Pila se férová káva, čaj i kakao, mléko z farmy z nedalekých Kunčic, na domácí chleba a rohlíčky byla k namazání domácí marmeláda, nebo pomazánka z tvarohu od místního faráře s domácí pažitkou,"dodává. "Kdo nepřišel, prohloupil - hlavní problém jsme měli v tom, kdo si odnese to, co zbylo," uzavírá Jakub Kašpar s úsměvem.

Férová snídaně je, kromě sousedského setkání, také podporou produktů, za něž pěstitelé, většinou z rozvojových zemí, dostali spravedlivě zaplaceno a při jejichž výrobě byl brán ohled na životní prostředí a nebyla zneužita dětská práce. Kromě produktů spravedlivého obchodu jsme použili biopotraviny a produkty farmářů z našeho regionu i výpěstky z vlastních zahrádek. "Férová snídaně má za cíl podpořit nejen spravedlivý obchod, ale i ekologicky šetrné a ohleduplné farmáře a lokální a regionální produkci. Každý se také může pochlubit nejen vlastními nápady a kuchařským uměním, ale také zahradnickými úspěchy," říká Jakub Kašpar.

"Do akce se zapojuje stále více lidí, to svědčí o rostoucím zájmu spotřebitelů o spravedlivě obchodované produkty a o to, kdo a za jakých podmínek pro ně například kávu nebo kakao pěstuje,"  sdělil koordinátor Férové snídaně Stanislav Komínek z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje. "Letos se na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů piknikovalo na více než 100 místech republiky, počet míst se tak za poslední dva roky zdvojnásobil," doplnil Komínek.

Zájem o fair trade lze vyčíst i ze stále rostoucího prodeje těchto výrobků. Čeští spotřebitelé nakoupili vloni výrobky s certifikací Fairtrade v hodnotě 174 milionů korun. Maloobchodní obrat se oproti roku 2012 zvýšil o celých 80 %. "Výrobky se známkou Fairtrade jsou pro spotřebitele stále dostupnější. To je rozhodující faktor, který vloni ovlivnil rekordní nárůst spotřeby. Fairtradové produkty jsou dnes k dostání ve většině maloobchodních a kavárenských řetězců," upřesnila Hana Chorváthová z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která pravidelně tato data zvěřejňuje. Nejoblíbenějším fairtradovým produktem u nás zůstává káva.

Při porovnání výsledků průzkumu spotřebitelského chování [1], který opakovaně v letech 2010 a 2013 provedla organizace NaZemi, vyplývá, že znalost loga Fairtrade mezi českou populací vzrostla za toto období o 45 %. Zatímco v roce 2010 toto logo znalo 15,9 % dotázaných, v roce 2013 to již bylo 23 %.

Férovou snídani budeme ve Vrchlabí určitě opakovat nejen v příštím roce na Světový den pro spravedlivý obchod, ale určitě vás na podobný férový piknik budeme chtít pozvat ještě letos.

Další informace o Férové snídani ve vašem městě naleznete na www.ferovasnidane.cz.

Další informace o dění v našem sboru na www.facebook.com/evangelici.vrchlabi

Co je fair trade?

Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, dává tak přednost výrobkům, za nimiž nestojí zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí. www.fairtrade.cz

 

 
< Předch.   Další >