http://radio-kulisek.cz/images/ktv.jpg

 -----------------------------------

AKTUALITY

Připravujeme pro vás

Kde nás potkáte

Připravujeme pro vás

Partneři

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/ulice.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/rastv.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/hracky.JPG

http://radio-kulisek.cz/images/vytopna.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/kpz.jpg

 
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/foto.jpg
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_1.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_2.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_3.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_4.JPG
 
http://radio-kulisek.cz/images/88x31/logo_5.JPG
 
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ddmdknl.jpg
 
http://www.radio-kulisek.cz/images/88x31/ambrozia_12.jpg

http://radio-kulisek.cz/images/88x31/karpacz_re.jpg

Návštěvy

Příjmení.cz - víte, jak vzniklo vaše příjmení? PDF Tisk E-mail

25.5.2015
Nový server Příjmení.cz není pouze rozsáhlým zdrojem informací o českých příjmeních,ale i sociální sítí "pro všechny, kteří se nějak jmenují".

http://galerie-kulisek.euweb.cz/albums/userpics/10001/prijmeni.jpg

Výkladový slovník českých příjmení

Dědičná příjmení se u nás vyvíjela postupně z nedědičných příjmí (přízvisek), kterými se rozlišovali lidé stejného jména v obci nebo v jiném kolektivu. Vývoj českých příjmení probíhal od 14. do 18. století, kdy v roce 1780 byla uzákoněna dědičnost a neměnnost příjmení  císařem Josefem II.  Do té doby vznikla celá řada příjmení nejčastěji z osobních jmen, z místních jmen a ze slov obecného významu.

Obsáhlý výkladový slovník českých příjmení, který je nyní zpřístupněn na serveru Příjmení.cz, obsahuje téměř 30 000 hesel. Slovník je výsledkem dlouholeté práce Prof. PhDr. Dobravy Moldanové, CSc., která navázala na celoživotní badatelskou činnost svého otce profesora Josefa Beneše. Elektronická podoba slovníku umožňuje velmi dobrou orientaci ve vazbách mezi příjmeními se stejným původem, poskytuje informace o jejich prvních známých zmínkách a případně i nabízí několik variant výkladu původu.

Kontaktujte své  jmenovce, vzdálené příbuzné nebo přátele z dětství

Příjmení.cz je také místem, kde se uživatelé mohou spojit s ostatními nositeli jejich příjmení. Zvláště užitečné je to pro ty, kteří pátrají v minulosti svých předků a rodů nebo vytvářejí rodokmeny. Pro každé příjmení je jim k dispozici kluby, ve  kterých se mohou potkávat, diskutovat nebo vyměňovat informace, obrázky i videa.

Četnost příjmení podle oblastí

V současné době je v České republice evidováno více než 285 000 různých příjmení.

Přestože na většině území je nejčastějším příjmením Novák, následovaný Svobodou a Novotným, je zde několik výjimek. Například v oblasti Sušice je nejvíce Kolářů, na Vimpersku pak Voldřichů, na Valašsku jsou nejvíce rozšířeni Skýpalové a u Hodonína vyhrávají Koneční.  Geografické rozmístění v jednotlivých oblastech republiky  je možné na stránkách Příjmení.cz přehledně zobrazovat. Pro jednotlivé oblasti jsou k dispozici žebříčky jak počtu, tak hustoty jednotlivých příjmení.

Historické údaje

Databáze na stránkách Příjmení.cz obsahuje i základní historická data, která poskytují například informace o tom, která příjmení byla v České republice nejčastější v daném roce. Historické údaje jsou k dispozici až do první poloviny minulého století. Pro každé z příjmení je ve formě grafu zobrazen i počet narozených lidí v daném roce.

Významní nositelé daného příjmení

Většinu lidí ale zajímá i to, které slavné osobností nosily jeho příjmení. Databáze významných osobností na serveru Příjmení.cz je rozsáhlá, například pro příjmení Kučera je k dispozici 407 slavných osobností, pro příjmení Novák dokonce 957 slavných nositelů. Tento počet navíc průběžně roste, podle toho, jak uživatelé internetu upozorňují na další důležité osobnosti.

O Příjmení.cz

Příjmení.cz je novým projektem známého portálu pro rodiče Rodina.cz. Tento server byl  založen v roce 1999 a od té doby si získal řadu příznivců z řad rodičů i odborníků. Během 16 let existence získal celou řadu ocenění, nejvýznamnější českou cenu Křišťálová lupa získal dokonce 3x.

Poskytneme Vám rádi více informací:

Ing. Jiří Pavlín

731 464 006

email: Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

Rodina Online

 
< Předch.   Další >